بورس تهران برای چندمین هفته متوالی شاهد ریزش و خروج پول سهامداران حقیقی است. در صورتی که این روند ادامه داشته باشد، نه تنها تزریق پول کمکی به تعادل به بورس نمی کند، بلکه باید شاهد عمیق تر شدن بازار سرمایه نیز باشیم.
بازار سرمایه همچنان روزهای راکدی را سپری می کند. شاخص کل بورس در مجموع کل هفته باز هم کاهش یافته است. حدود 80 درصد نمادهای بورس در این هفته در صف فروش قفل بوده اند. تصمیمات سازمان بورس جهت نامتقارن کردن دامنه نوسان نه تنها هیچ تاثیری بر بورس نداشته است، بلکه تعداد صف های فروش را نیز به شدت زیاد کرده است.
در هفتهای که گذشت بازار سهام شاهد چهار روز سرخ و یک روز سبز بود. در این هفته نیز مانند دو ماه گذشته افت شاخص و خروج پول حقیقی ادامه پیدا کرد. با این حال در روز سه شنبه اولین ورود پول حقیقیها در سال ۱۴۰۰ رقم خورد و در این روز نیز شاخص کل ۱۸هزار واحد رشد کرد. اما این شرایط پایدار نبود و آخرین روز هفته با ریزش شاخص به پایان رسید.
شاخص کل بورس تحت تاثیر شاخص سازها
شاخص کل در هفته چهارم فروردین سال 1400 با 6500 واحد کاهش به یک میلیون و دویست و چهل و سه هزار واحد رسید. در این هفته شاخص کل در 4 روز منفی بوده و تنها یک روز به لطف افزایش تقاضا در نمادهای شاخص ساز و دولتی سبزپوش بوده است.
سبزپوشی بورس تنها یک روز دوام آورد و طی دادوستدهای آخرین روز از هفته، باز هم دماسنج اصلی تالار شیشهای رنگی قرمز را به نمایش گذاشت. در تنها روزی که شاخص کل حدود 18 هزار واحد رشد داشت، تعداد 400 نماد قفل در صف فروش بودند. این مساله نشان می دهد رشد شاخص کل نمی تواند معیار مناسبی برای سنجش وضعیت بورس باشد و باید شاخص های دیگر را نیز مورد ارزیابی قرار داد.
رفتار مشابه شاخص کل هموزن با شاخص کل
شاخص کل هموزن نیز مانند شاخص کل چهار روز را منفی سپری کرده و تنها یک روز را به تبعیت از شاخص کل مثبت بوده است. اما شاخص کل هموزن به دلیل اینکه اکثر نمادهای بازار نمی توانند قیمت پایانی را پر کنند، مقدار زیادی کاهش نمی یابد.
تشکیل صف فروش در بیش از 70 درصد از نمادهای بازار سرمایه نشان می دهد شاخص هموزن کل باید حدود 3 درصد کاهش یابد. اما به دلیل دامنه نوسان نامتقارن و تشدید رکود در بورس خریداری برای سهام های کوچک بازار پیدا نمی شود و این مساله سبب شده است شاخص کل هموزن در این هفته تنها 0.6 درصد کاهش یابد.
نکته جالب توجه آن که ارزش صفهای در روز چهارشنبه نسبت به روز قبل با 13 درصد افزایش به 3 هزار و 570 میلیارد تومان شد. در نقطه مقابل ارزش صف های خرید نیز با 58 درصد کاهش به 250 میلیارد تومان رسید.
چرا بورس یک روز مثبت شد؟
همانطور که پیش بینی می شد، واکنش هیجانی روز سهشنبه سهامداران خرد به طرح تزریق ۲۴ هزار میلیارد تومانی به بازار سهام تنها یک روز ادامه داشت و روز بعد از اعلام این خبر، مجددا صفهای فروش کل بازار را در برگرفت. البته در روزی که سهامداران خرد به میزان 672 میلیارد ریال پول وارد بازار کردند، شاخص کل به واسطه رشد تقاضا در سهام گروههای بزرگ سبز شد و در کلیت بازار نشانهای از تغییر جدی تقاضا مشاهده نشد.
طرح سازمان بورس برای فروش 24 هزار میلیارد تومان اوراق برای تزریق پول به بازار سهام منتقدان جدی دارد که باید دید آیا این میزان پول می تواند شرایط فعلی بورس را تغییر دهد یا اوضاع همچنان مانند هفته های گذشته پیش خواهد رفت.
حقیقی ها فروشنده و حقوقی ها خریدار سهام
در هفته گذشته تغییر مالکیت همچنان به نفع حقوقی ها بود. در روز سه شنبه، ۲۴ فروردین، اولین ورود پول حقیقیها در سال ۱۴۰۰ رقم خورد و افراد حقیقی 67 میلیارد تومان وارد بازار سهام کردند. در مجموع خالص فروش حقیقیها حدود هزار و۹۰۰ میلیارد تومان از خریدشان بیشتر بود.
در این هفته حدود 1900 میلیارد تومان پول از بازار سهام خارج شد. به عبارت دیگر تقریبا همه صنایع شاهد خروج پول بودند و تنها دو گروه شاهد ورود پول بودند. «واسطهگریهای مالی و پولی» با ۱۰میلیارد تومان و «سایر محصولات کانی غیرفلزی» با دو میلیارد تومان، شاهد ورود پول حقیقیها بودند.
در طرف دیگر گروههای «بانکها و موسسات اعتباری» با ۵۰۸میلیارد تومان، «استخراج کانیهای فلزی» با ۱۷۷میلیارد تومان و «فرآوردههای نفتی» با ۱۴۶میلیارد تومان به ترتیب بیشترین تغییر مالکیت حقیقی به حقوقی را ثبت کردند.
حال باید منتظر ماند و دید سازمان بورس با طرح فروش اوراق بدهی برای تزریق به بورس می تواند تصمیم اشتباه گذشته خود را مبنی بر دامنه نوسان نامتفارن جبران کند یا خیر؟ بسیاری از کارشناسان فروش این اوراق را تنها یک التیام دهنده برای چند روز می دانند که تاثیر زیادی نداشته و تنها برای دولت آینده بدهی باقی می گذارد.