یک کارشناسی مالی و اقتصادی با اشاره به سه چالش بزرگ اقتصادی دولت جدید، گفت: در حال حاضر مهمترین مسأله کشور به غیر از تحریمها و کسری بودجه، کنترل نقدینگی است چرا که اگر نقدینگی را کنترل نکنیم کشور پتانسیل درگیر شدن با ابرتورم را خواهد داشت.
سامان احمدوند در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: به طور کلی امروز در فضایی تغییر دولت صورت گرفت که مردم تا حدود زیادی به چشمانداز اقتصادی کشور ناامید هستند.
وی به منشا ناامیدی مردم از فضای اقتصادی کشور اشاره کرد و گفت: اگرچه دولت قبلی با شعار ارتباط با دنیا و برجام کار خود را آغاز کرد اما در عمل موفق نبود. از سوی دیگر دولت آقای رئیسی نیز در مصاحبههای مختلف اعلام کرده که برای برداشتن تحریمها تلاش خواهد کرد.
این تحلیلگر اقتصادی با اشاره به سه چالش پیش روی دولت فعلی تا بتواند اعتماد از دست رفته مردم را دوباره بازگرداند، گفت: دولت آقای رئیسی باید به مذاکرات بازگردد تا امواج مثبت آن دوباره به اقتصاد کشور برگردد و مذاکرات را برای رفع تحریمها ادامه دهد، چراکه معادلات و بازرگانی خارجی کشور به تحریمها گره مستقیمی خورده است.
وی کسری بودجه را چالش دوم دولت جدید دانست و افزود: بودجه دولت قبل به نحوی نوشته شده بود که در خوشبینانهترین حالت حداکثر ۶۰ تا ۷۰درصد آن قابل وصول است و به نظر میرسد دولت آقای رئیسی طی دو ماه آینده با کسری بودجه مواجه میشود.
احمدوند یادآور شد: البته دولت فعلی نیمنگاهی به ذخایر ارزی دارد که بتواند با برداشتن یا کاهش تحریمها بخشی از منابع را برای جبران کسری بودجه تامین کند.
وی رشد عجیب نقدینگی را چالش سوم دولت رئیسی عنوان و گفت: در حال حاضر مهمترین مسأله کشور به غیر از تحریمها و کسری بودجه، کنترل نقدینگی است چراکه اگر نقدینگی را کنترل نکنیم کشور پتانسیل درگیر شدن با ابرتورم را خواهد داشت.
تعدیل ابرتورم مستلزم رفع تحریمهاست
این کارشناس مالی و اقتصادی با اعتقاد بر اینکه تنها موضوعی که میتواند ابرتورم را به تعویق بیندازد یا در سالیان متمادی آن را تعدیل کند، برداشته شدن تحریمهاست، گفت: با ورود و تزریق ارز و دلار به کشور تا حدودی میتوان تورم را در راستای رشد نقدینگی کنترل کرد.
وی همچنین به یکی از بدترین تصمیمات اقتصادی دولت روحانی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر کسری بودجه بدترین میراث دولت دوازدهم برای دولت آقای رئیسی است. همچنین در بلندمدت بدترین میراث از دولت گذشته عدم رشد زیرساختهای کشور است.
احمدوند با اشاره به چند معضل اساسی کشور در زیرساختها، گفت: یکی از موارد مربوط به فرسودگی ناوگان کامیونهاست. در کشورهای اروپایی، ترکیه و کشورهای حوزه بالکان، طی قانونی اگر عمر کامیون بالای ۱۵ سال باشد، اجازه تردد ندارد، بنابراین مطابق این قانون امروز حمل و نقل کشور از ریلی گرفته تا جادهای و هوایی کاملا فرسوده است.
وی افزود: سرمایهگذاری در زیرساختهای کشور در چهار سال دولت آقای روحانی تقریبا منفی بوده و هر آنچه در کشور بوده، مربوط به گذشته است.
این کارشناس مالی و اقتصادی با بیان اینکه در حال حاضر پالایشگاهها و پتروشیمیهای کشور با مشکل فرسودگی دستگاهها و قطعات مواجه هستند، اظهار کرد: اگرچه امروز بیشترین درآمد ارزی کشور از همین شرکتهای پتروشیمی و فولادی و شرکتهای بزرگ واقع در بورس است اما زیرساختهای آنها فرسوده است.
وی تخصیص یارانههای انرژی به صنایع را دیگر چالش بزرگ دولت جدید دانست و گفت: نتیجه این یارانهها به گونهای پیش رفته که امروز زیرساخت صنعت برق توسعه پیدا نکند و این با قطعیهای برق نمود کرده و به نظر میرسد سال به سال این شرایط بدتر خواهد شد.
به اعتقاد احمدوند، دولت آقای روحانی در این مدت تنها قصد داشت تا به هر قیمتی که شده، نرخ حاملهای انرژی را افزایش ندهد و این سیاست را ادامه داد.