یک کارشناس بازار سرمایه گفت: براساس پیشبینیهای صورت گرفته به نظر میرسد بازار به مرور از سهام دلاریمحور که رشد زیادی داشتند در حال ورود به سهام کوچک باشد که از لحاظ بنیادی شرایطی بهتر دارند و از عقبماندگی بیشتری نسبت به سهام بزرگ برخوردارند.
«روزبه شریعتی» در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا به تغییر روند معاملات بورس از مرداد ماه اشاره کرد و افزود: بازار سهام از یک ماه گذشته شکل و روندی جدید به خود گرفت و خون در رگهای این بازار جاری شد که ریشه ایجاد چنین پویایی در معاملات بورس را میتوان مربوط به تغییر روند این بازار در خرداد ماه دانست.
وی به سرانه خرید و فروش هر کد حقیقی در چند ماه گذشته اشاره کرد و گفت: در پنج ماه گذشته سرانه خرید هر کد حقیقی ١٠ میلیون تومان و در مقابل سمت فروش حدود ٢٢ میلیون تومان بود.
شریعتی با بیان اینکه در تیر ماه سرانه خرید حقیقیها در بازار رو به افزایش رفت و در این میان شاهد کاهش فروش سهام از سوی سهامداران در بازار بودیم، اظهار داشت: در این ماه سرانه خرید هر کد حقیقی به حدود ۱۶ میلیون تومان و سرانه فروش به کمتر از ۱۴ میلیون تومان رسید.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: روند افزایشی میزان خرید در بازار نسبت به خرید همچنان بر مدار صعودی قرار داشت و در آخرین روز معاملاتی مرداد ماه سرانه خرید هر کد حقیقی نزدیک به ١٩ میلیون تومان رسید.
وی به چرخش معاملات بورس در خرداد ماه تاکید کرد و گفت: از ١٣ تیر ماه به بعد فقط پنج روز قدرت خریدار کمتر از فروشنده بود که چنین روندی هم در بازار طبیعی به نظر میرسد.
عدم همخوانی روند معاملات بورس با نرخ دلار
شریعتی، به علت بازگشت رشد به معاملات بورس اشاره کرد و گفت: معاملات بورس طی یک سال گذشته اصلاح قابل توجهی را تجربه کرد و بازار به محدودهای رسید که دیگر حتی با دلار ٢٠هزار تومان همخوانی نداشت و کمتر از ارزش ذاتی خود در حال معامله بود.
این کارشناس بازار سرمایه به دیگر عامل تاثیرگذار در ایجاد روند صعودی معاملات بورس تاکید کرد و اظهار داشت: انتشار گزارش فصل بهار شرکتها که در تیر ماه منتشر شد باعث تغییر رنگ در معاملات این بازار شد و در این میان احتمال کاهش شدید قیمت دلار از بین رفت.
شریعتی با تاکید بر اینکه سهام شرکتها با تغییر و ورود به فصل مجامع از صف فروش خارج شدند و نیز به قیمت تعادلی خود رسیدند، گفت: بازار از تیر ماه روی دیگری را از خود نشان داد و با نزدیک شدن به اواسط تیر ماه با شفافسازیهای صورت گرفته در معاملات و کاهش هیجانهای صورت گرفته در میان سهامداران روند بازار رو به بهبود پیش رفت و باعث شد تا افراد ریسکگریز به مرور وارد بازار شوند و سرمایههایی را که در بیرون از بازار نگه داشته بودند را دوباره وارد بازار کنند.
حجم معاملات، دماسنج معاملات بازار سهام
این کارشناس بازار سرمایه، حجم معاملات را دماسنج این بازار اعلام کرد و گفت: در این مدت بازار رنگ دیگری به خود گرفته است. میانگین حجم معاملات که در فروردین و اردیبهشت ماه بسیار ناچیز و در روزهایی به صورت میانگین حجم معاملات کمتر از دو هزار میلیارد تومان بود در خرداد ماه این عدد به حدود سه هزار میلیارد تومان رسید، اما در تیر ماه حجم معاملات به بیش از پنج هزار میلیارد تومان دست پیدا کرد و حتی در روزهایی رکورد هفت هزار میلیارد معاملات شکسته شد.
وی تاکید کرد: در مرداد ماه با توجه به تعطیلیهای مکرر و وجود ۱۶ روز کاری اما با رکوردهای عالی در حجم معاملات همراه بودیم و در برخی از روزها حجم معاملات بیش از ١٠هزار میلیارد تومان بود که این موضوع نشان از وجود حال و روز جدید در بازار است.
شریعتی اظهار داشت: شاخص بورس در ابتدای مرداد از کانال یک میلیون و ٣٠٠هزار واحد به یک میلیون و ۵۰۰هزار واحد رسید و نزدیک به ۱۶درصد رشد داشت که بسیاری از کارشناسان این کانال را مقاومت جدی بازار میدانند.
تغییر مسیر معاملات بورس
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه شاخص هموزن در مرداد ماه فقط حدود ١٠درصد رشد کرد و شاهد وجود یک عقبماندگی در شاخص هموزن هستیم، گفت: براساس پیشبینیهای صورت گرفته به نظر میرسد بازار به مرور از سهام دلاری محور که رشد زیادی را داشتند در حال ورود به سهام کوچک باشد که از لحاظ بنیادی شرایطی بهتر دارند و از عقبماندگی بیشتری نسبت به سهام بزرگ برخوردارند.
وی با بیان اینکه اکنون بازار در نقطهای قرار دارد که در انتظار نگرش تیم جدید دولت است، اظهار داشت: چند اتفاق در وضعیت فعلی بازار در حال رخ دادن است. اکنون شعار و اهدافی که ارکان اقتصادی دولت با آن روبهرو هستند، نشاندهنده ذهنیت پویای اقتصاد است.
شریعتی ادامه داد: صحبتهای مطرح شده از سوی ارکان اقتصادی دولت جدید نشاندهنده حذف قیمتگذاری دستوری، رانتزدایی و فساد ارز چند نرخی است که این نگاهها به طور قطع کمککننده به معاملات بازار خواهد بود و باعث قوت قلب سهامداران در بازار شده است.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه نقطه ایجاد شده در بازار زمینه رشد شاخص هموزن را فراهم کرده تا به مرور از معاملات شهریور ماه عبور کنیم، افزود: به نظر نمیرسد که بازار در آخرین ماه تابستان بتواند به بازدهی بیش از مرداد ماه دست پیدا کند، مگر آنکه متغیر اصلی تاثیرگذار بر معاملات بازار که دلار است با افزایش همراه شود و زمینه رشد بیشتر بازار را فراهم کند.